Piylənmə riskini artıran yeni mexanizm tapılıb

   Piylənmə riskini artıran yeni mexanizm tapılıb
  04 Sentyabr 2023    Oxunub:1905
Sidney Universitetinin (Avstraliya) mütəxəssisləri müəyyən ediblər ki, qidada zülal çatışmazlığı orqanizmi amin turşularına təbii ehtiyacı ödəmək üçün daha çox kalori qəbul etməyə məcbur edir. Nəticədə, bu, piylənmənin inkişafına səbəb ola bilər.
Alimlər zülalın piylənmənin inkişafına təsirinin öyrənilməsinə həsr olunmuş elmi məqalələrin meta-analizini aparıblar. Müəlliflər insanların ən çox protein qəbulundan asılı olduğunu müəyyən ediblər. Beləliklə, qidada mövcud olan zülal yağlar və karbohidratlarla seyreltilirsə, həzm olunan qida enerjisində kompensasiya artımı baş verir.

Müəlliflər həmçinin uşaqlıq dövründə yüksək protein qəbulunun da piylənmə riskini artırdığını aşkar ediblər. Məsələ burasındadır ki, yetkinlik dövründə orqanizmin zülala ehtiyacını artırır. Nəticədə, bir insan piylənmə mexanizmini işə salan qida çatışmazlığı ilə qarşılaşır.

AzVision.az


Teqlər:





Xəbər lenti